fb

Bijzondere
en unieke
gouden verhalen

Hij is er nog steeds, hoe mooi is dat?

In 2004 trouwde Renée Heetland met Ton van de Nieuwenhuijzen, vennoot bij ‘Druk. Tan Heck’, ook wel bekend als ‘de huisdrukker van Delft’. Een sociaal dier, alom geliefd: dat lees je wel af aan al die blijken van medeleven die het paar krijgt sinds Ton ongeneeslijk ziek is. Naast al het verdriet is er dan ook heel veel troost, liefde en geluk, vertelt Renée. Een gouden klinker in het plaveisel van de Jozefstraat is daarvan sinds 13 juli het symbool.

“Twee jaar geleden kreeg Ton de diagnose ‘nierkanker’. Er werd een nier verwijderd, hij had wat uitzaaiinkjes in de longen, maar was verder ‘stabiel’. Hij voelde zich eigenlijk best goed. Tot hij op Koningsdag 2019 opeens uitvalsverschijnselen kreeg. Nu was de diagnose niets minder dan een doodvonnis: inoperabele tumoren in het hoofd, de nek en het ruggenmerg. Hij zou niet lang meer leven. Vanaf dat moment zijn we intenser dan ooit gaan genieten van het leven. Van elke dag die we samen hebben. Van alle contacten met andere mensen. Van herinneringen ophalen en elkaar verhalen vertellen. Van het dia-avondje met oud-studiegenoten van de TU Delft dat we gisteren hadden. Noem maar op. In Tons eigen woorden: ‘Dit is zo’n rijke tijd van mijn leven!’”

Als een kleutertje

“Een paar dagen na die Koningsdag, toen Ton nog in het ziekenhuis lag, las ik over ‘Delft is goud, jij bent goud’. Ik ben toen meteen naar de Markt gefietst om een gouden klinker te bestellen, maar het was net na vijven en de VVV was al dicht. Als een kleutertje heb ik naar binnen gegluurd en op de ramen gebonsd. Ik móést en zou die klinker hebben – geen tijd te verliezen immers? En ja hoor, achter in de winkel stond nog een medewerkster, nota bene iemand die Ton bleek te kennen, en die liet me binnen. Maar ze vertelde me ook dat de eerste stenen pas in juli gelegd zouden worden. ‘Dat is te laat, dat gaat Ton niet halen’, schoot het door me heen. Maar kijk, wat een wonder: het is nu juli en ‘TON’ blinkt prachtig midden tussen 200 andere klinkers. En Ton was erbij, hij is er nog steeds! Hoe mooi is dat?”

Ton van de Nieuwenhuijzen: “Dit is zo’n rijke tijd van mijn leven.”