fb

Bijzondere
en unieke
gouden verhalen

Symbool ter ere van alle expats

Tsja, wat doe je als je Nederlands gestudeerd hebt maar je geen fatsoenlijke baan kunt vinden? Saskia van der Linden wist het eind jaren ’90 wel: ze vertrok naar Oxford waar de universiteit zat te springen om hoogopgeleid personeel. Daar ontmoette ze Helen, en via Helen Mike. Die twee wonen inmiddels al lang weer in hun moederland Australië, en Saskia in Nederland – met speciale dank aan Mike, die daarvoor van haar een gouden klinker cadeau krijgt.

“Acht jaar heb ik in Engeland gewoond en gewerkt, op verschillende locaties. In Oxford raakte ik heel goed bevriend met Helen. Zij was een post graduate student bij de professor in Human Genetics van wie ik de secretaresse was. Haar partner Mike, net als Helen afkomstig uit Adelaïde, wilde niet aan het andere eind van de wereld blijven zitten en was haar daarom achterna gereisd naar Europa, en was neergestreken in Delft, als engineer bij TNO. Uitgerekend in Delft, mijn geboortestad! Natuurlijk kwam hij vaak overwippen naar Oxford, en zo leerde ik ook Mike goed kennen. Ze hebben nog een tijdje met z’n tweeën in Coventry gewoond, waarna ze samen terug naar Delft gingen.”

Ik ben Mike voor eeuwig dankbaar

“Helen en Mike waren niet de enigen die vertrokken, andere vrienden van me in Engeland deden dat ook. Dan komt er een moment dat je je afvraagt: wil ik hier oud en ziek worden, of wil ik weer naar Nederland terug? Dat laatste dus; ik vond heel snel een baan – maar woonruimte vinden was een ander verhaal. Mike en Helen waren net voor een tijdje naar Australië, maar ze hadden hun huis in Delft nog en boden me dat meteen aan. Ik ben ze er eeuwig dankbaar voor, ik heb er drie maanden kunnen zitten tot ik iets anders vond. Dat is nu alweer bijna 15 jaar geleden. Mike en Helen hebben inmiddels drie kinderen, toen de derde geboren werd, heb ik ze in Adelaïde opgezocht en zij zijn twee jaar geleden met z’n allen in Nederland op bezoek geweest. Toen Mike pas geleden 50 werd, vond ik dat een uitgelezen gelegenheid om hem een gouden klinker te geven. Ook als symbool ter ere van alle expats die Delft mede zo mooi maken!”

Saskia van der Linden: “Toen Mike pas geleden 50 werd, vond ik dat een uitgelezen gelegenheid om hem een gouden klinker te geven. Ook als symbool ter ere van alle expats die Delft mede zo mooi maken!”