fb

Bijzondere
en unieke
gouden verhalen

Sjaak zette overal zijn tanden in

Bijna een halve eeuw lang heeft Sjaak van Houten zich als ambtenaar van de gemeente Delft voor zijn stad ingezet. Met hart en ziel en zaligheid, tot zijn pensioendatum in juni dit jaar. Als adviseur Beheer Openbare Ruimte was hij bij tal van klussen betrokken, waaronder het op orde houden van… de bestrating. Het mag dus geen verrassing heten dat zijn leidinggevende Hans van Belle hem voor zijn afscheid een gouden klinker gaf: “Zijn inzet is groots geweest!”

“Als ik Sjaak in een paar woorden moet karakteriseren, dan zeg ik: boordevol trouw en commitment. Kan natuurlijk ook niet anders als je 48 jaar bij dezelfde werkgever blijft. Sjaak heeft zich altijd heel sterk verbonden gevoeld met Delft. Als hij ergens voor gevraagd werd, kon hij maar heel moeilijk nee zeggen. Hij had een voorliefde voor techniek en gebruikte die aanleg uiterst creatief. Om een voorbeeld te noemen: toen een van onze burgemeesters zich nogal geërgerd had uitgelaten over de vlag op de Nieuwe Kerk die in plaats van fier te wapperen zich om de vlaggenstok heen placht te draperen, heeft Sjaak iets verzonnen – door middel van een constructie met kogellagertjes, vraag me niet naar de details! – waardoor dat niet meer kon gebeuren. Ik bedoel maar!”

Finest hour

“In 1971 is Sjaak, gewapend met een diploma van de LTS, als technisch tekenaar bij de gemeente begonnen. Hij heeft zich daarna uiteindelijk weten op te werken tot adviseur Beheer Openbare Ruimte, met een veelomvattend takenpakket: coördinator winterdienst, calamiteitendienst en rampenbestrijding. Alles deed hij met dezelfde gedrevenheid; en alles had hij perfect op een rijtje, zij het dat zijn manier van administreren nogal ‘op zijn Sjaaks’ was; niet voor alle collega’s even goed te begrijpen … Maar zijn finest hours bij de gemeente heeft Sjaak beleefd rond de koninklijke bijzettingen in de grafkelders van de Nieuwe Kerk. Die brengen enorm veel werk met zich mee, maatregelen waar het publiek meestal geen weet van heeft: een grote schoonmaak van het halve centrum, bomchecks, het verzegelen van putdeksels: te veel om op te noemen. En dat alles binnen het tijdsbestek van een week. Sjaak was dan in zijn element, zette zijn tanden erin en kreeg alles voor elkaar. Het ga je goed, Sjaak, we zullen je missen!”

Hans van Belle: “Als ik Sjaak in een paar woorden moet karakteriseren, dan zeg ik: boordevol trouw en commitment. Kan natuurlijk ook niet anders als je 48 jaar bij dezelfde werkgever blijft.”