fb

Bijzondere
en unieke
gouden verhalen

Het plaatje moet voor Yoka helemaal kloppen

Ze kennen elkaar uit de tijd dat ze allebei aan de TU Delft werkten, jaren geleden: Betty Hollander bij de telefooncentrale, Yoka Boshoff op ‘Communicatie’. Sindsdien zijn ze vriendinnen, en omdat Yoka altijd van alles en nog wat organiseert, helpt Betty haar geregeld een handje mee. Daardoor weet ze als geen ander hoeveel Yoka voor andere mensen betekent. Een gouden klinker is dan ook meer dan op zijn plaats.

“Yoka woont aan de Oostsingel, op de route van het varend bloemencorso dat in het Westland eind juli wordt gehouden. Dus wat doet Yoka? Ze zet tafels, stoelen en parasols aan de waterkant voor haar huis neer, en nodigt bewoners van bejaarden- en verpleegtehuizen in Delft uit om lekker een middagje naar de boten van het defilé te komen kijken, onder het genot van een hapje en een drankje! Thee in porseleinen kopjes, alles tot in de puntjes verzorgd. Dat heeft ze zo’n tien jaar lang gedaan, voor in totaal honderden mensen. Die werden natuurlijk meestal begeleid door verplegend personeel van hun tehuis, maar Yoka trommelde ook haar vriendinnen op om te helpen, en die kregen dan een bloemenoutfit aan die Yoka voor ze naaide. De zitjes buiten werden aangekleed met bloemenvlaggen, en de genodigden kregen aan het eind een zonnebloem mee naar huis. Het plaatje moet voor Yoka echt helemaal kloppen!”

Museumshop

“Maar ondertussen speelde ze het ook nog klaar om na haar pensionering in de Botanische Tuin een museumshop op te zetten, met honderden leuke cadeautjes en andere producten, alles natuurlijk gelinkt aan de natuur. Daar werkt ze nog steeds als manager, op haar 78ste! Ze doet de inkoop en stuurt de 40 vrijwilligers aan die daar werken. Ik heb er ook nog meegedraaid, maar vond het na een tijdje wel welletjes. Omdat ik alles over Delft volg, op internet en via de huis-aan-huis-bladen, wist ik van het geweldige initiatief van de gouden klinker. Yoka ook, maar toen ze tegen mij zei dat ze graag zo’n steen wilde kopen, heb ik meteen gezegd; ho ho, die hoef jij niet te kopen, die krijg jij natuurlijk – van mij! Zo’n kleurrijke en charismatische vrouw, die zoveel doet voor andere mensen, verdient zoiets natuurlijk dubbel en dwars!”

Betty Hollander: “Zo’n kleurrijke en charismatische vrouw, die zoveel doet voor andere mensen, verdient zoiets natuurlijk dubbel en dwars!”