fb

Bijzondere
en unieke
gouden verhalen

Het moest gewoon zo zijn

Fred Breebaart zou het vergulde baksteentje dat in de box zit die je cadeau krijgt als je met een gouden klinker bedacht wordt, wel mooi gevonden hebben. Want hij was als schilder van naïeve kunst gespecialiseerd in het leggen van klinkertjes – met zijn ragfijne penseeltjes welteverstaan. In 2015 overleed deze grootmeester van het kleine werk. Zijn weduwe Ineke en dochter Gwyneth eren hem postuum met een gouden klinker.

“Een tijdje geleden las ik iets over het project ‘Delft is goud, jij bent goud’, en toen overwoog ik meteen: ik laat Freds naam vereeuwigen in het straatbeeld van Delft! Je mag immers maximaal vier initialen op de klinker laten graveren, nou: FRED dus! Maar ik maakte er niet direct werk van. Op mijn verjaardag, een paar weken later, kreeg ik van Gwyn een cadeautje: de doos met het miniatuur straatsteentje en een kaart met de tekst: ‘(…) Elke dag ben jij bezig met papa’s bekendheid. Natuurlijk zijn wij trots op hem, maar ook op jou! Het is aan jou wat je ermee doet, maar de gedachte was om papa aan het straatbeeld toe te voegen (…)’ Daar schoot ik zó van vol … Gwyn, die op dezelfde gedachte was gekomen als ik … Het moest gewoon zo zijn.”

King Arthur

“Gwyn was het hartenlapje van Fred. Hij had al een zoon en een dochter uit het eerste van twee eerdere huwelijken. Toen ik hem leerde kennen, zat hij met die twee kinderen in een tehuis voor daklozen, terug uit Spanje. Met kinderen en al is hij bij mij ingetrokken, een paar jaar later werd Gwyneth geboren – ik hield erg van namen uit de legende van King Arthur. Ik woonde en woon nog steeds in een eenpersoonshuisje, piepklein, en Fred moest daarin nog werken ook! Rug aan rug hebben we hier in de voorkamer gezeten – hij schilderen, ik inlijsten. Toen de KRO-NCRV hier was voor het tv-programma ‘Achter de voordeur van …’ moest Fred voor de film alleen over straat lopen – Gwyn zei later dat je kon zien dat hij dat totaal niet gewend was: we liepen altijd samen, arm in arm!”

Het werk van Fred Breebaart is tot en met 18 augustus 2019 te bewonderen in restaurant Plan B (Boterbrug 15, Delft). Van 4 september tot 9 oktober 2019 is er een expositie van zijn werk in het Stads-koffyhuis (Oude Delft 133, Delft). Bij de Kunstsuper op het Sint Agathaplein 4 hangt permanent werk van Fred.

Ineke Breebaart: “Hoe prachtig dat onze liefde voor deze geweldige man die ons beiden op handjes droeg extra bevestigd wordt met een gouden klinker!