fb

Bijzondere
en unieke
gouden verhalen

Geen moeite is haar te veel

Dick Schoorl is verenigingsmanager van D.S.V. Concordia. Bepaald geen sinecure: de op zes na oudste sportvereniging van Nederland (van 1885) telt maar liefst 1400 leden. Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Een van de grootste steunpilaren binnen de vereniging is Frédérique Groen (van 1960, net als Dick). Iemand die hij grif een gouden klinker gunt: “Geen moeite is haar ooit te veel.”

“Concordia een multisportvereniging, onze leden zijn verspreid over vier takken van sport: voetbal, cricket, tennis en golf – we hebben een eigen 9-holes par-3 golfbaan. Eerst ben ik jarenlang bestuurslid geweest van de voetbalafdeling, mijn beide zoons spelen er en dan weet je hoe het gaat: je rolt er als vader in, je wordt jeugdleider, coördinator, voorzitter – zo werkt dat. Maar nu ga ik als verenigingsmanager over alle vier de afdelingen. Vrijwilligerswerk waar ik veel tijd voor heb sinds ik gestopt ben met mijn betaalde job als personeelsfunctionaris. Frédérique is al heel lang lid van Concordia, heeft er getennist, heeft er haar man leren kennen, hun zoon voetbalt bij ons: het is echt een familievereniging. En lang voordat ik in commissies terechtkwam, was zij al betrokken bij een breed scala van activiteiten, in het begin vooral voor het tennis, maar later ook voor de voetbalafdeling en het bestuur in het algemeen.”

Prettig perfectionistisch

“Zo heeft Frédérique jarenlang ons internationale jeugdvoetbaltoernooi mede georganiseerd. Daar komen clubs uit de ons omringende landen, maar soms ook van verder weg, tot uit Polen toe. Ze heeft volop velddiensten gedraaid: park openen, bezoekende verenigingen ontvangen, uitslagen registreren, noem maar op. Ze is verantwoordelijk geweest voor het wedstrijdsecretariaat: wedstrijden plannen, teams over velden en kleedkamers verdelen, communicatie met de KNVB – van die dingen. En de laatste drie jaar is ze secretaris van het algemeen bestuur. Ze is zeldzaam gedreven en betrokken. Perfectionistisch ook, maar op een prettige manier. Ze doet altijd ten minste drie dingen tegelijk, heeft daarnaast ook een gezin en een baan bij een notariaat. En alsof dat nog niet genoeg is: als ik haar vraag om twee keer per jaar voor de hele selectie van het eerste voetbalelftal te koken, dan doet ze dat ook! Italiaans, echt heel lekker!”

Dick Schoorl: “Als ik haar vraag om twee keer per jaar voor de hele selectie van het eerste voetbalelftal te koken, dan doet ze dat ook! Italiaans, echt heel lekker!”