fb

Bijzondere
en unieke
gouden verhalen

Derrick is een rolmodel voor jongeren

Opgeleid als civiel ingenieur aan de TU Delft, evolueerde Glenn Weisz gaandeweg tot ‘ondernemer in talentontwikkeling’: mensen op die plek laten landen waar ze tot hun recht komen. Een van zijn medewerkers is Derrick Leeuwin, net als hij een dertiger met Surinaamse roots. Een gouden gozer en een gouden klinker dus meer dan waard: “Wat díe man allemaal doet …!”

“Ik ben heel gepassioneerd over talentontwikkeling, of het nu gaat om kinderen, studenten of professionals in een organisatie: ik wil helpen om ze op de juiste plek te zetten. Ik heb een aantal ‘onderneminkjes’ op dat gebied, één daarvan is stichting ‘Can I dream’. Dat is een kleine maar groeiende organisatie, gericht op kinderen van 12 tot en met 18 jaar in Delft en omstreken. We focussen op hun identiteitsontwikkeling met behulp van rolmodellen, van sport en cultuur en van workshops waar 21ste-eeuwse vaardigheden centraal staan. In principe toegankelijk voor iedereen, maar in de praktijk zijn het vooral jongeren uit wijken met een lage economische status die hier veel baat bij hebben. We maken jongeren uit kwetsbare omgevingen bewust van hun talenten en we ondersteunen ze om deze optimaal te benutten.”

‘Noem het een zondagschool!’

“Can I dream is bijna twee jaar geleden van start gegaan, we hebben al honderden jongeren weten te bereiken. Als directeur zie ik van dichtbij wat Derrick als projectleider dag in dag uit doet voor die jongeren. Hij is voor hen het gezicht, het aanspreekpunt en de vertrouwenspersoon. Elke zondag, 23 weken lang, komen er zo’n 20 jongeren samen, noem het een zondagschool! Dan is er telkens een inspirator, een rolmodel waarmee zij zich kunnen identificeren: een sporter, een wetenschapper, een kunstenaar … Die vertellen allemaal over hun beroep, over de persoonlijke reis die ze afgelegd hebben om daar te komen waar ze nu zijn. Derrick organiseert dat, zorgt dat alles staat. Hij geeft de jongeren een veilig gevoel, ze weten dat ze gehoord en gezien worden … En Derrick is zelf óók een rolmodel, want hij heeft in zijn vroegere leven niet altijd de juiste keuzes gemaakt, heeft dat weten om te gooien en is daardoor een sprekend voorbeeld voor deze jongeren.”

Glenn Weisz: “Derrick is een drijvende kracht voor Can I dream, hij geeft jongeren een veilig gevoel, ze weten dat ze gehoord en gezien worden.”